Thursday, June 12, 2008

Nasi Goreng Cina

Bahan-Bahan:
2 pinggan nasi putih

1 cawan udang basah (buang kulitnya)

1 cawan isi ayam (direbus dan disiat)

1 cawan kacang peas

4 biji telur (dipukul) 5 biji cili merah ] ditumbuk

5 ulas bawang merah ]

1 pokok daun bawang (dihiris)

Garam secukup rasa

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan cili,

2. Kemudian masukkan udang serta daging ayam dan kacang peas.

3. Biarkan selama lima minit, kemudain masukkkan telur sambil dikacau-kacau.

4. Masukkan nasi serta sedikit garam gaulkan rata-rata dan taburkan daun bawang.

5. Bila telah masak angkat dan bolehlah dihidangkan.

6. Semasa menghidang, taburkan daun bawang.

Sumber: Buku Pandai Memasak

No comments: