Monday, June 9, 2008

Ayam Berempah 1977

Bahan-Bahan:
i . 1 ekor ayam (dibersihkan & dipotong kecil-kecil)
ii . Garam secukup rasa
iii. 4 sudu besar minyak makan
iv. 1 cawan teh pati santan
v . Air limau 1 biji limau nipis

Bahan Giling:
i. 15 ulas bawang merah
ii. 5-6 batang lada merah
iii. 8 ulas bawang putih
iv. 2 cm kunyit hidup

Cara:
i. Satukkan bahan-bahan giling & garam.

ii. Lomor rata-rata ke atas ayam & ketepikan selama 3-4 jam.

iii. Pijarkan minyak diatas api yang besar.

iv. Goreng ketulan-ketulan ayam hingga garing & rata kuningnya.

v. Kecilkan api. Masukkan pati santan & didihkan perlahan-lahandengan bertutup hingga empuk.

vi. Masukkan air limau nipis & sesuaikan rasanya.

vii. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih atau roti.

Cadangan Hidangan:
Untuk 4 orang saja
*****************
Sumber: Masakkan Idaman Melayu 1977
************************************

No comments: