Bahan-Bahan:
i . 1 ekor ayam (dibersihkan & dipotong kecil-kecil)
ii . Garam secukup rasa
iii. 4 sudu besar minyak makan
iv. 1 cawan teh pati santan
v . Air limau 1 biji limau nipis
Bahan Giling:
i. 15 ulas bawang merah
ii. 5-6 batang lada merah
iii. 8 ulas bawang putih
iv. 2 cm kunyit hidup
Cara:
i. Satukkan bahan-bahan giling & garam.
ii. Lomor rata-rata ke atas ayam & ketepikan selama 3-4 jam.
iii. Pijarkan minyak diatas api yang besar.
iv. Goreng ketulan-ketulan ayam hingga garing & rata kuningnya.
v. Kecilkan api. Masukkan pati santan & didihkan perlahan-lahandengan bertutup hingga empuk.
vi. Masukkan air limau nipis & sesuaikan rasanya.
vii. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih atau roti.
Cadangan Hidangan:
Untuk 4 orang saja
*****************
Sumber: Masakkan Idaman Melayu 1977
************************************
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment